Grădina Revoluției

Pentru București, pentru toți

Situația curentă și problemele acesteia

Piața Revoluției este un loc cu o semnificație istorică și culturală imensă, situat în centrul Bucureștiului, în vecinătatea Căii Victoriei. În urma lipsei de interes pentru Piața Revoluției, parcarea a devenit elementul principal, fiind utilizată în special de angajații ministerelor din apropiere. Abundența mașinilor a transformat inevitabil piața într-un spațiu rezidual și neprimitor, un loc prin care oamenii trec, nu unul în care își doresc să rămână.

Provocările Pieței Revoluției nu sunt izolate, ci, mai degrabă, fac parte din problemele cu care se confruntă fiecare bucureștean sau vizitator al capitalei, indiferent de zona în care se află: (i) dominanța traficului, (ii) spațiile publice neglijate, (iii) oportunitățile ratate (identitate civică, turism etc.), (iv) planificarea urbană lentă și lipsită de viziune pe termen lung. Aceste probleme majore împiedică Bucureștiul să ajungă la nivelul marilor capitale europene.

Viziunea Grădinii Revoluției?

Grădina Revoluției reprezintă recâștigarea unui spațiu într-un oraș care, prea des, este dominat de mașini și beton. Viziunea noastră este ca această piață să devină un loc viu, accesibil și deschis, unde istoria se întâlnește cu prezentul într-un mod care inspiră comunitatea.

Grădina Revoluției poate deveni un model pentru regenerarea Bucureștiului, un spațiu care arată că orașul poate fi un loc pentru oameni, nu doar pentru trafic. Vrem ca fiecare bucureștean, fie tânăr, fie vârstnic, să simtă că acest loc îi aparține.

Ce am făcut până acum?

Lansarea inițiativei (Feb-Apr 2024)

Am lansat inițiativa Grădina Revoluției pentru a răspunde provocărilor actuale din Piața Revoluției și pentru a transforma acest spațiu uitat într-un loc urban viu, accesibil și deschis tuturor.

Incubator (Mai 2024)

Proiectul a fost înscris în acțiunea Platformei de Mediu pentru București - În ZONA TA, program inițiat de Fundația Comunitară București. Am participat la o serie de ateliere alături de experți care ne-au ajutat să transformăm ideea “Grădina Revoluției” într-un plan inițial de acțiune.

Aprobarea proiectului (Iunie 2024)

Pe 10 iunie, Grădina Revoluției a primit o finanțare de 20.000 RON din partea Fundației Comunitare București și a partenerului instituțional ING – un pas important pentru demararea inițiativei.

Consultarea Publică (Iunie - Oct 2024)

Pentru a înțelege ce își doresc bucureștenii de la Piața Revoluției, am organizat 10 focus grupuri de tip Place Game (în premieră în România) cu peste 70 de persoane implicate voluntar, din grupuri diverse de interes (copii, adolescenți, studenți, skateri, revoluționari, seniori, persoane cu dizabilități, urbanisti, rezidenti etc.). Întâlnirile au generat discuții ample și nuanțate, care au fost principala sursă folosită în întocmirea raportului.

ArchyFest 2024 (Oct 2024)

Proiectul Grădina Revoluției a fost prezentat în cadrul Festivalului de Arhitectură ArchyFest 2024, unde am organizat un ultim focus grup cu studenți, profesori la arhitectură, cât și cetățeni prezenți la festival, pentru a include și perspectiva lor.

Primele intervenții punctuale (Octombrie 2024)

Multiple sesizări au fost trimise pentru intervenții imediate, printre care, către ADP S1 (pentru curățenie și coșuri de gunoi), Administrația Monumentelor PMB (pentru repararea monumentului), Ministerul Culturii (pentru publicarea studiului istoric).

Creșterea vizibilității & parteneriate instituționale (Oct 2024 - Dec 2024)

Pe 16 octombrie, în cadrul emisiunii „Intrare Liberă” de la TVR Cultural , echipa Străzi pentru Oameni a prezentat pentru prima dată la televizor ideea Grădina Revoluției. De asemenea, proiectul a fost menționat în mai multe articole de presă.

În paralel, am avut discuții deschise și constructive cu numeroși experți – urbaniști, arhitecți, istorici, peisagiști – care ne-au ajutat să înțelegem atât potențialul imens al Pieței Revoluției, cât și pașii concreți de la care trebuie să începem.

Redactarea Raportului (Oct 2024 - Ian 2025)

Prin analiza datelor obținute din focus grupuri, raportul a fost creat cu scopul de a reflecta viziunea participanților asupra proiectului Grădina Revoluției. Este, în esență, un document menit să inițieze un dialog public, să încurajeze autoritățile locale, societatea civilă și experții să colaboreze pentru transformarea Pieței Revoluției într-un spațiu public accesibil, inclusiv și semnificativ pentru București.


Ce urmează...


Prezentarea raportului către PMB (Mar 2025)

Raportul Grădina Revoluției a fost prezentat, în premieră, într-un eveniment special organizat pentru și alături de Primăria Municipiului București, în prezența reprezentanților celor mai importante direcții, pentru a iniția un dialog instituțional și un potențial grup de lucru multidisciplinar.

Lansarea raportului în spațiul public (Mai 2025)

În prima parte a lunii mai, vom lansa oficial raportul Grădina Revoluției în cadrul unei conferințe dedicate publicului larg - unde vom prezenta rezultatele primului an de activitate al proiectului, parcursul participativ prin care aceasta a prins contur și vom împărtăși viziunea noastră pentru Piața Revoluției.

Raportul - Grădina Revoluției -

Eveniment Cultural (Sept 2025)

Ne dorim ca Piața Revoluției să devină chiar din acest an un loc de întâlnire deschis și viu, măcar pentru câteva zile. Plănuim un eveniment în spiritul Street Delivery, care să reactiveze zona prin ateliere interactive organizate împreună cu partenerii și prietenii alături de care am construit acest proiect în primul nostru an.

Echipa de proiect Grădina Revoluției

Tudor | Cătălin | Teodora |Corina | George | Ioana | Sarra

Parteneri instituționali

Proiectul nu ar fi putut ajunge în acest stadiu fără colaborarea cu ONG-urile și persoanele juridice. Aceștia ne-au ajutat să luăm legătura cu diferite categorii de beneficiari în scopul realizării focus grupurilor.

  • Asociația 21 Decembrie 1989

  • Departamentul de Relații cu ONG-uri PMB

  • ING Sucursala Calea Victoriei

  • Federația Română de Skateboarding

  • Ordinul Arhitecților din România - București

  • Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Lista de colaborări:

  • Asociația AMAIS

  • Fundația Comunitară București

  • Comunitatea Blocului Wilson

  • Grupul de Acțiune Civică Cișmigiu

  • Asociația Turul Revoluției

  • Asociația Niciodată Singur

Parteneri media

Contact media: contact@strazipentruoameni.net


Faza 1 a proiectului a fost finanțată de În ZONA TA, acțiune a Platformei de mediu pentru București, program strategic al Fundației Comunitare București și ING Bank.

Next
Next

Concurs „Obiectiv: Victoriei Pietonală"