Pietonala Obor.
STATUSUL PROIECTULUI
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a preluat proiectul de pietonizare a străzii de la mijloacele de transport spre Piața Obor, acesta fiind în curs de implementare.
A fost aleasă momentan o variantă de pietonală parțială și a fost realizată inclusiv o randare a străzii de către Primăria Sectorului 2, pe care o puteți accesa aici:
Proiectul este în curs de implementare, iar finalizarea acestuia este preconizată pentru toamnă 2023, cel târziu primăvara anului 2024.
CUM A LUAT NAȘTERE PROIECTUL?
Am văzut potențialul intrării în Piața Obor și, cu ajutorul muncii voluntare a fondatorului asociației George Vasiliu, cât și a celorlalți membri ai asociației dintre care îl menționăm pe Alin Ghinoiu, am realizat o propunere de proiect cu 2 variante: o variantă de pietonizare completă și o a doua - de pietonizare parțială.
Orașul alege cum își valorifică spațiul. În fața nevoilor imediate (parcări și drumuri mai mari) este necesar să cercetăm o alternativă și să descoperim cum prin transport public în comun, prin infrastructură pentru biciclete și cum prin noi străzi pietonale putem să facem orașul atractiv pentru oameni. Astfel, printr-o călătorie civilizată cu tramvaiul sau metroul putem să ajungem la piață, iar în loc să intrăm în piață printr-o parcare să găsim un spațiu al orașului deschis, curat și sigur. În orașul dorit mașina nu mai este singurul mijloc de transport confortabil, iar spațiile publice bine întreținute și amenajate cu gândul la oameni reușesc să convingă cetățenii că o plimbare merită întotdeauna în locul unui drum cu mașina.
Astfel, ne propunem să cercetăm și să transformăm zona Obor. Unul dintre cele mai importante spații publice din București, Piața Obor este caracteristică pentru Sectorul 2 și în timp a devenit unul dintre cele mai atractive puncte de interes ale orașului.
Într-un astfel de loc, cu trafic pietonal de zeci de mii de oameni zilnic, este necesar să facem o alegere: oare strada care face legătura dintre nodul de transport public Obor (metrou + tramvai + STB) și intrarea în piața Obor este folosită la potențialul maxim drept o parcare sau o stradă pietonală, verde și curată ar aduce bucurie miilor de oameni care calcă pragul Oborului zilnic?
Exhibition Road, Londra.
În 2003 cartierul ”Kensignton și Chelsea” din Londra a căutat să își pună în evidență muzeele și a organizat un concurs de amenajare a Exhibition Road. Pavajul nu face distincție între spațiul carosabil și spațiul pietonal, astfel la nevoie mașinile care trebuie să ajungă în zone sunt direcționate pe o singură bandă care obligă șoferii să conducă încet. S-a ajuns la un echilibru - orașul și spațiul este al oamenilor, iar traficul rutier a fost redus și redimensionat astfel încât să nu mai fie elementul care domină domeniul public. Comunitatea a primit un spațiu al ei. Proiectul a costat 25 milioane de lire, iar în ianuarie 2012 a fost inaugurat.
Strada Molnar Piuariu, Cluj Napoca. Referințe de bune practici.
Spațiul public este reamenajat pentru pietoni și viața urbană. În cifre, pe scurt:
Creșterea suprafeței pietonale +124%
Diminuarea suprafeței carosabile: -55%
Creșterea suprafeței plantate: +151%
Număr de arbori plantați: 48
Dintr-un loc infestat cu mașini parcate pe fiecare metru pătrat, într-un spațiu pentru comunitate. Proiectul biroului Plankwerk de pe Strada Molnar Piuariu aduce noi spații verzi și transformă accesul către locuințele colective din zonă, dar și către campusul universitar. Sutele de studenți nu mai trec printre mașini, ci merg pe mijlocul străzii.
”Proiectul a urmărit să ofere prioritate pietonilor și mijloacelor de transport nemotorizat. Calmarea traficului auto prin configurarea profilului stradal, restricționarea accesului, reorganizarea intersecțiilor și ridicarea lor la nivelul trotuarelor sunt principalele măsuri prevăzute, care sporesc semnificativ beneficiile sociale ale unei vecinătăți dinamice și complexe” - Plankwerk.
Un singur autobuz Otokar Kent C transportă până la 94 de persoane, iar unul articulat 164 de persoane. Un tramvai URAC V3A transportă 283 de persoane. Un metrou Bombardier Movia 346 transportă 1200 de persoane. Astfel presupunând într-un moment de trafic de vârf, cu mijloace de transport public pline care ajung odată la 5 minute în stația Obor și cu 50% din oameni coborând la Piața Obor vorbim despre un flux pietonal de 790 de persoane la 5 minute sau aproape 10.000 de oameni per oră.
În prezent strada care face legătura dintre nodul de transport public este folosită drept parcare improvizată, mașinile fiind parcate haotic în jurul spațiilor verzi și a trotuarelor. Sunt amenajate aproximativ 70 de locuri de parcare.
Se pune întrebarea: este acest spațiu folosit la valoarea lui maximă?
Lăsând la o parte calculul matematic de 70 de locuri de parcare versus 10.000 de pietoni, orașul are nevoie de spații verzi și străzi pietonale pentru a putea respira aer curat. În clipa în care construiești infrastructură pentru mașini inevitabil vei avea parte de mai multe mașini. Aceasta este marea capcană a dezvoltării urbane, când pentru nevoia imediată de a rezolva problemele de trafic în loc să se investească în transportul public și atractivitatea orașului pentru pietoni se recurge la construirea de drumuri mai late, cu distrugeri de spații verzi.
Acest proiect este necesar pentru că arată cât de frumos poate să fie viața de pieton în București. Este un început prin care omul care coboară din autobuz sau tramvai este întâmpinat de o stradă pietonală, un drum de onoare care are drept capăt de perspectivă Hala Obor. Se crează o imagine reprezentativă pentru oraș, iar zecile de mii de oameni care calcă pragul Pieței Obor zilnic în loc să treacă pe lângă mașinile obscen parcate pe fiecare metru pătrat de domeniu public, se găsesc într-un spațiu deschis, verde și curat. Mai mult, folosind strada drept cale de circulație pentru pietoni, spațiul se deschide mult și devine mult mai sigur. Omul poate să vadă departe, nu e nevoit să meargă printre mașini și căsuțe de lemn improvizate.Omul se simte în siguranță.
Argumentele pentru transformarea parțială a străzii prezentate în prima variantă de lucru sunt valabile și corecte, dar vin cu jumătate de mesaj. În acea variantă jumătate de domeniu public devine al pietonilor și cealaltă jumătate rămâne dedicată mașinilor. Varianta mult mai curajoasă și sănătoasă este transformarea întregii zone în pietonală.
Paris și-a transformat întreg centrul în zonă pietonală. Mesajul scoaterii integrale a mașinilor dintre legătura nodului de transport Obor și intrarea în Piața Obor este extrem de puternic și înseamnă un gest de igienă urbană.
În această variantă de lucru se desființează 140 de locuri de parcare pe drumul de acces înspre piață și aproape 200 de locuri de parcare între Parcul Păsărari și Hala Obor, dar în zonă există variante de parcare organizată și civilizată. Parcarea subterană Obor are o capacitate de aproximativ 900 de locuri de parcare. Parcarea mall-ului Veranda este în mare parte goală, se desfășoară pe 4 niveluri și este gratuită pentru primele două ore. Astfel, având atât de multe variante alternative în zonă nu este mai înțelept să oferim zecilor de mii de oameni care aleg să vină cu transportul public la Piață? Odată transformată zona numărul cetățenilor care vor alege transportul în comun în locul mașinii personale va crește. Când construiești infrastructură pentru oameni aduci trafic pietonal în zonă. Parcul Păsărari este din nou legat de Piața Obor, nu mai este tăiat și complet deconectat de mașini. Legând Parcul Obor de Parcul Păsărari întreaga zonă Obor câștigă 49.7 de hectare de spațiu verde și pietonal neîntrerupt în niciun fel de poluarea adusă de mașini. O astfel de intervenție transmite cel mai clar mesajul Străzi pentru Oameni.
CUM AM REUȘIT SĂ DEMONSTRĂM NECESITATEA PIETONALEI?
Dincolo de proiectele propuse, argumentele care au reușit să atragă interesul administrației au venit din discuțiile, interviurile, chestionarele pe care le-am realizat cu 1200 de cetățeni care locuiesc în zonă. Echipa noastră a strâns interviuri și fizic, dar și folosindu-ne de materiale promoționale care duceau către un chestionar.
Spre surprinderea tuturor, oamenii își doresc mai multe spații pietonale, chiar dacă e vorba de strada din fața blocului lor unde înainte se găseau locuri de parcare.