Turul Civic din Drumul Taberei
Vino la un tur civic în Drumul Taberei cu Asociația Străzi pentru Oameni!
Vei afla poveștile și secretele cartierului și îți vom arăta mergând la pas prin cartier ce rezultate are implicarea civică, cu lideri urbani din cartier. Este o plimbare gratuită care te învață să-ți privești orașul altfel și îți arată cum poți contribui la îmbunătățirea lui.
Te-ai oprit vreodată din drum să asculți cu adevărat ce are de spus strada ta?
Nu doar zgomotul mașinilor sau ecoul pașilor grăbiți, ci șoaptele istoriei, mesajele ascunse în arhitectură și invitația la acțiune pe care ți-o lansează la fiecare pas.
Turul Civic by Străzi pentru Oameni continuă cu un nou tur în Drumul Taberei. După prima ediție a turului de la Obor, mergem în zona de vest a orașului, să descoperim istoria unui cartier relativ nou al orașului și care, după ce a suferit ani întregi de pe urma șantierului de metrou, renaște astăzi cu spații publice noi, biodiversitate și locuitori care îi descoperă istoria.
Nu va fi doar o plimbare, ci o veritabilă sesiune de "street wisdom" urban cu reprezentanții grupurilor civice din cartier și alți invitați speciali:
Marilena Trică - Asociația Inițiativa Favorit - În ultimii 15 ani a luptat ca fostul cinematograf Favorit să se transforme într-un centru cultural modern. Astăzi suntem la un an distanță de inaugurarea acestui vis al comunității, care va face ca zona Favorit să ajungă iar inima care bate puternic a cartierului Drumul Taberei.
Delia Mihalache - Asociația Prelungirea Ghencea - Reprezintă grupul vecinilor din zona Ghencea care își doresc mai puține ore în trafic, și mai multe spații verzi în cartier. Iar pentru ca asta să se întâmple, au pus presiune pe autorități prin proteste, dezbateri publice, urmărirea investițiilor PMB și s-au folosit cu succes de toate instrumentele disponibile cetățenilor.
Alexandru Binescu - Asociația București - Ține Turul Revoluției, care reface pașii curajoși ai evenimentelor din Decembrie 1989. Un tur ghidat prin locurile-cheie din București care au dărâmat un regim, de la Piața Universității la zona Orizont. O lecție de istorie trăită pe stradă, un omagiu adus sacrificiului și un exercițiu de memorie pentru a înțelege România de astăzi.
Ce vom face?
Vom acorda simțurile: Vom învăța să privim dincolo de familiar, să descoperim istoriile ascunse ale cartierului, de la detaliile arhitecturale care spun povești despre trecut, până la discuția despre conceptul orașului-parc implementat peste tot în cartier.
Vom pune întrebări: Care este povestea din spatele numelui unei străzi? Cum s-a petrecut Revoluția din 1989 la Orizont, lângă fostul sediu al Ministerului Apărării? Cum poți transforma un spațiu abandonat într-un loc de întâlnire pentru comunitate?
Vom găsi răspunsuri: Vom explora împreună istoria bogată a cartierului Drumul Taberei și vom descoperi instrumentele practice ale implicării civice. Vei afla cum să trimiți sesizări către autorități, cum să inițiezi un dialog constructiv cu acestea și cum poți deveni un "vrăjitor" al străzilor, capabil să transforme nemulțumirile în soluții.
Acest tur este pentru tine dacă:
Ești curios din fire și îți dorești să îți cunoști orașul în profunzime.
Vrei să treci de la stadiul de simplu locuitor la cel de cetățean activ și implicat.
Crezi că răspunsurile la problemele noastre se află, de multe ori, chiar sub ochii noștri, pe străzile pe care le străbatem zilnic.
Alătură-te nouă într-o călătorie inedită de redescoperire a orașului și a puterii tale de a-l modela.
Data: 6 iulie 2025 Ora: 17:00 Punct de întâlnire: Metrou Orizont (ieșirea de lângă cvartalul de blocuri)
Participarea este gratuită, dar te rugăm să te înscrii aici:
(Înscrierile vor fi închise când atingem numărul maxim de participanți care poate fi acomodat la tur)
P.S. Chiar dacă vom explora aleile umbrite ale cartierului și vom face popasuri dese pentru a ne trage sufletul, te încurajăm să ai la tine o sticlă cu apă și ceva pentru protecție solară (pălărie, cremă).
Turul Civic este un proiect de conștientizare menit să încurajeze implicarea activă în dezvoltarea și bunăstarea comunităților locale. Organizăm tururi ghidate gratuite în diferite zone din București și împrejurimi în cadrul cărora vom vorbi despre patrimoniul cultural, arhitectură locală, calitatea vieții, exemple de bune practici în urbanism, precum și despre identificarea aspectelor care pot fi îmbunătățite, punând accentul pe experiență zilnică a pietonilor. Ne dorim să formăm comunități unite, implicate civic, informate asupra a cum și în ce mod se pot face sesizări autorităților.