Coroană Verde pentru Regina Elisabeta

STATUSUL PROIECTULUI:

Am reușit să plantăm aproape 100 de arbori pe Bd. Regina Elisabeta.

Echipa Străzi pentru Oameni alături de echipa de muncitori care a participat la plantare.

Ce am reușit să facem?

Cu o investiție totală de 500.000 RON, proiectul Coroană Verde pentru Regina Elisabeta nu doar a adus viață nouă, ci a și:

  • revitalizat solul prin îndepărtarea a 65 de arbori bolnavi, după scanarea cu echipament specializat,

  • curățat rădăcinile vechi in 65 de alveole (un proces foarte dificil și costisitor),

  • achiziționat și plantat 97 de copaci:

    • 10 x Betula Pendula

    • 26 x Ginko Biloba

    • 29 x Gleditsia Triacanthos var Inermis (fără spini)

    • 31 x Liquidambar Styraciflua

    • 1 x Quercus Rubra

  • îmbunătățit solul și sistemele de irigații pentru noii copaci,

  • mentenanța și udarea copacilor pentru 3 ani, după care speciile alese sunt extrem de reziliente,

  • patru copaci au fost mutați cu grijă în Parcul Izvor pentru a fi salvați într-un nou mediu,

  • alți șapte copaci sunt așteptați să revină în decembrie, când condițiile de plantare sunt ideale pentru specia lor, asigurând astfel sustenabilitatea coroanei noastre verzi.

Această copertină verde nu este doar despre înfrumusețare – este despre comunitate, reziliență și viitorul nostru comun. Bucurați-vă de umbră și respirați mai ușor știind că acești copaci sunt îngrijiți, udați și întreținuți pentru următorii trei ani, totul datorită unui efort colectiv între societatea civilă, ingineri și designeri de specialitate.

Când au fost plantați copacii?

PMB și ALPAB alături de ONG-ul nostru au plantat peste 85 de copaci în perioada aprilie-mai 2024, urmând a planta alți 9 copaci în toamna anului 2024 pentru a se asigura că aceștia se vor adapta.

Ce fel de copaci au fost plantați?

Soiurile de copaci alese în urma unei analize realizate de specialiștii ALPAB (pe baza unor studii dendrologic-peisagistice și geotehnice) sunt următoarele:

  • Glădiță (Gleditsia triacanthos) - pentru zona dintre Universitate și Piața Tricolorului

  • Mesteacăn (Betula Pendula) și stejar (Quercus Rubra) în Piața Universității

  • Arbore de gumă (Liquidambar) - pentru zona dintre Piața Tricolorului și Strada Ion Brezoianu și în Zona Mihail Kogălniceanu

  • Ginko Biloba - pentru zona dintre Strada Ion Brezoianu și Bulevardul Schitu Măgureanu

Circumferința lor a fost de 22-28 cm. conform cerințelor impuse de Direcția de Mediu.

Se vor face alveole noi sau se replantează doar în alveolele existente deja, goale sau cu copaci uscați / în declin biologic?

Din păcate reconfigurarea completă a bulevardului cu alveole noi nu este posibilă acum fiindcă depășește bugetul propus și durează extrem de mult timp. Acest lucru se întâmplă după ce în Certificatul de Urbanism au fost cerute numeroase avize și studii suplimentare pentru a putea continua spre faza DALI a proiectului.

Va fi însă posibilă plantarea în alveolele goale și replantarea în alveolele cu copaci uscati 100% sau în stare de declin biologic avansat, în total 82 de copaci. Plantarea se poate face după întocmirea unui proiect (2 propuneri care vor cuprinde plan general de amenajare, memoriu și deviz estimativ). După întocmirea documentației, aceasta se va depune pentru obținerea a două avize: de la Ministerul Culturii și de la Direcția de Mediu.

Noi ne-am fi dorit foarte mult ca proiectul să fie unul complex, cu studiu DALI și crearea de noi alveole pe bulevard și am insistat că artera este una foarte importantă și merită un proiect ca la carte, însă tot ce am putut obține a fost posibilitatea de a reintroduce reconfigurarea pentru bugetare în anii următori. Greu de crezut, dar vom continua comunicarea cu autoritățile pe cât de mult ni se permite.

Va exista mentenanță pentru copaci astfel încât să nu se usuce din nou?

Da. Mentenanța copacilor va fi intensă în special în primii 3 ani după plantare.

Și noi, la fel ca și voi, suntem bucuroși că au fost plantați copacii în sfârșit.

CUM A LUAT NAȘTERE PROIECTUL?

Bulevarul Regina Elisabeta are un potențial fantastic care acum, din păcate, nu este valorificat. În urma discuțiilor cu oamenii care lucrează în zona Parcului Cișmigiu și merg zilnic pe jos de la stația de metrou Universitate, alături de studenții de la Universitatea București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, am identificat degradarea copacilor și a alveolelor de pe bulevard.

Legendă: Documentarea video a stării copacilor de pe bulevardul Regina Elisabeta în iulie 2022, înainte de lansarea proiectului nostru.

Principala problemă identificată a fost lipsa umbrei, ceea ce face spațiul extrem de greu de parcurs vara, pe caniculă. Mai mult, nu putem să nu remarcăm aspectul neîngrijit al bulevardului și numărul redus de spații verzi. Și nu putem rămâne indiferenți.

Am măsurat chiar temperaturile de pe bulevard, pentru a vedea dacă problema este așa de gravă pe cum o resimțeam. Am observat, astfel, că temperaturile pe suprafețe negre (fără copaci în jur) au ajuns în zile diferite până la 47°C și chiar aproape de 50°C.

Acolo unde erau copaci, însă, temperaturile se ridicau până la aproximativ 37°C.

Legendă: Diferența între zonele umbrite de pomi și cele expuse la soare este de 20°C. Pe blvd. Regina Elisabeta, lângă Cercul Militar, trotuarul înregistrează 57°C. Datorită pomilor temperatura scade la 37°C pe acest segment.

Legendă: Temperaturi medii de 50°C pe tot bulevardul Regina Elisabeta în vara anului 2022. Recordul de temperatură înregistrat este pe o suprafață neagră, lângă Universitatea București: 72°C. Temperatura medie la umbră, acolo unde pomii încă există este de 35°C.

Legendă: Zonele umbrite de pe blvd. Regina Elisabeta au în medie 34°C, iar alveolele verzi unde încâ există vegetație ating temperaturi maxime de 30°C. La momentul scanării (iulie 2022) temperatura aerului era de 38°C, iar zonele fără umbră ajungeau la temperaturi medii de 50°C pe bulevard.

Iar la un moment dat într-o zi caniculară, a fost atât de cald că am reușit să prăjim un ou la soare!

Legendă: Ou prăjit la soare în Piața Universității.

Legendă: Documentarea video a experimentului de a prăji un ou ochi direct la Universitate.

Proiectul Coroană Verde pentru Regina Elisabeta a câștigat Bugetarea Participativă a Primăriei Municipiului București din 2022 și a fost votat de 1614 de cetățeni.

Previous
Previous

Concurs „Obiectiv: Victoriei Pietonală"

Next
Next

Calea Victoriei - pietonală permanentă